Jazas Novi Sad
ukash kart al |

Istorijat kondoma

istorijat kondoma

1000 godina pre nove ere

Upotreba kondoma tj. neke forme kondoma, može se pratiti i nekoliko hiljada godina unazad kroz istoriju. Poznato je da su još drevni Egipćani oko 1000 godina pre Hrista koristili lanenu tkaninu u formi sličnoj kondomu radi zaštite od prenosa bolesti.

 

 

 

100 – 200 godina nove ere
Najraniji dokazi upotrebe kondoma u Evropi dolaze sa prikaza na pećinskim crtežima u Combarelles u Francuskoj.

 

1500 godina nove ere – XVI vek
Prvi poznati objavljeni zapis, tačnije opis i istraživanje upotrebe kondoma kao profilaktičkog sredstva, zabeležen je u Italiji. Gabrijel Falopius (Gabrielle Fallopius) je tvrdio da je pronalazač lanenog zaštitnog prekrivača za penis i izvršio istraživanje na 1100 muškaraca koji su tu zaštitu koristili; nijedan od 1100 muškaraca se nije inficirao sifilisom. Pošto je korisnost kondoma priznata u zaštiti od infekcija, tek je nešto kasnije shvaćena njegova kontraceptivna uloga tj prevencija trudnoće.
Dalje u XVI veku su učinjena i prva poboljšanja kondoma kada je lanena tkanina prvo bivala natopljena u hemijski rastvor i sušena pre upotrebe – to su bili prvi spermicidi na kondomima.

 

XVIII vek
Kondomi napravljeni od životinjskog creva pojavili su se u upotrebi. Ipak, oni su bili prilično skupi što je za nesrećnu posledicu imalo njihovu višekratnu upotrebu – jedan kondom se koristio po nekoliko puta. Ova vrsta kondoma je u to vreme opisivana kao ‘oklop protiv zadovoljstva a paukova mreža protiv infekcije’.1844. godina
Goodyear i Hancock su otpočeli masovnu proizvodnju kondoma napravljenog od vulkanizovane gume. Vulkanizacija je proces koji prevodi sirovu gumu u jak i elastičan materijal.

 

1861. godina
Pojavio se prvi oglas o kondomima u američkim novinama kada je The New York Times objavio oglas za ‘Dr. Pauverove francuske zaštitnike’ (u originalu - Dr. Power’s French Preventatives).

 

1873. godina
Usvojen je Komstokov zakon nazvan po Antoniju Komstoku (Anthony Comstock). Ovaj zakon je učinio nelegalnim bilo kakvo reklamiranje bilo koje vrste kontraceptivnoh sredstva a takođe je dozvolio poštanskoj službi da konfiskuje kondome koji su se prodavali i slali poštom.

 

1880. godine
Proizveden je prvi kondom od lateksa mada su ovakvi kodnomi postali široko dostupni tek tridesetih godina XX veka. Do 1935 1.5 miliona kondoma se proizvodilo svakog dana u Sjedinjenim Američkim Državama. Lateks se pravi od soka is drveta koje uglavnom raste u Aziji i Brazilu.

 

80-te i 90-te godine XX veka
80-ih godina, kondome je prozvodilo tek nekoliko proizvođača mahom iz Sjedinjenih Američkih Država. 1987. japanski brend Kimono je postao dostupan potrošačima. Ovi kondomi su bili tanji i dobro lubrikovani a u reklami su naglašavali i zadovoljstvo a ne samo zaštitu.
90-tih je počela masovna proizvodnja najrazličitijih vrsta kondoma a takođe je tih godina prizveden i prvi poliuretanski kondom. 
Do 1993 godišnja proizvodnja prirodnih lateks kondoma dostigla je cifru od 8.5 milijardi.

 

 

Preuzeto sa www.jazas.rs

Jazas Novi Sad mapa sajta naslovna o nama baza znanja aktivnosti donatori prijatelji fotogalerija kontakt gore